Faina de malai pentru diabet

malai

    Dimineața, pe stomacul gol, se ia o lingură făi­nă de mălai necernută (să fie plină cu vârf) și se go­lește într-o farfurie. Cu o linguriță, luăm făina din far­furie și o băgăm în gură. Luăm apă sau ceai și înghi­țim făina, până se termină tot conținutul din farfurie. Cel puțin 30 minute nu se mănâncă nimic. După 30-40 minute, fiecare bolnav mănâncă ce știe că are voie, în funcție de regimul lui alimentar. Pe parcursul tra­tamentului, se observă că se pot mânca mai multe pro­­duse din cele interzise. Bolnavul se simte mult mai bine. Unele persoane, în decurs de 6 luni, s-au vinde­cat. Glicemia se menține în jur de 100. Din acest mo­ment, se poate mânca orice, atât pâine și produse făi­noa­se, cât și produse zaharoase. Dar nu uitați: făina de mălai se ia în continuare, pe tot parcursul vieții, ca să nu re­ci­diveze diabetul. Făina de mălai nefiartă are en­zime și se poate considera un medicament minune pen­tru diabet. Este bine să folosim făina de mălai ob­ți­nută de la o moară sătească cu pietre.
Vă doresc mul­tă sănă­tate!

Sursa: http://www.formula-as.ro

Făina rafinată ne face să suferim.

   faina-de-grau

Să aruncăm o privire asupra făinii – un produs obişnuit în gospodăriile noastre. Aceasta se produce din cereale. Făina nerafinată conţine vitaminele B, PP si F, săruri minerale, enzime şi alte ingrediente folositoare organismului nostru. Boabele de cereale conţin 85% amidon şi 15 % înveliş biologic. Substanţele prezente în acest înveliş ne permit să descompunem şi să asimilăm amidonul.
Făina rafinată nu conţine şi învelişul – este deci slabă în vitamine, enzime şi minerale.
Digestia păinii albe are nevoie de multe substanţe care sunt îndepartate prin procesul de rafinare. Sistemul nostru digestiv le va lua din resursele propriului nostru organism. Făina rafinată este greu de digerat. Amidonul nedigerat se depozitează în straturile de grăsime ale corpului. Stim ce se întâmpla cu făina atunci când este amestecata cu apă caldă. Se dilată şi se transformă într-o substantă lipicioasă. Făina rafinată se comportă la fel şi în intestinele noastre, încetinind digestia altor alimente şi formând pietre ale vezicii biliare ăi urinare. Se adaugă şi substanţe precum coloranţi alimentari, arome, modificatori de aciditate, stabilizatori şi agenţi de îngroşare pentru a face pâinea, chiflele, prăjiturile, biscuiţii şi alte produse din făina rafinată mai atractive. Ce se intamplă cu aceşti aditivi ? Rămân în organism şi ne otrăvesc gradual. Din cauza lor muşchii şi încheieturile ni se înţepenesc. În acest fel, produsele din faină albă ne pot produce multă suferinţa.

Pericolul drojdiei.

Aproape toate tipurile de pâine sunt produse folosind drojdie. În America, unele studii au arătat ca drojdia folosită în brutărie activeaza celulele canceroase din organismul nostru. Atunci când mâncam pîine dospită, ne transformăm tractul digestiv într-un “câmp de luptă” între drojdie şi microfloră noastra naturală. De vreme ce începem să mâncăm pâine înca din copilărie, o floră intestinală sănatoasă este o raritate. Costipaţia, balonarea şi bolile de tract digestive sunt deseori efectul cantităţilor mari de pâine şi alte produse de brutărie care contin făină rafinată şi drojdie.

Pâinea nedospită (produsă numai din faină de grau şi apă, fără drojdie)
Pâinea dospită a fost inventată în Egipt cu 15 mii de ani în urmă, iar efectele sale negative sunt cunoscute de multă vreme. Multe naţiuni au evitat pâinea dospită pentru a-şi proteja populaţia şi au insemnat acest obicei prin porunci religioase. De exemplu, Biblia (“Iesirea”, 12) spune: “Tot ce e dospit să nu mancaţi, ci în toate asezările voastre să mancaţi azimă”. Este un sfat foarte înţelept şi folositor. Ideea de a renunta la pâine albă ar putea fi şocantă pentru unii oameni, dar dacă puneţi preţ pe sănătate, ar trebui să luaţi în considerare acest pas. Este mai bine să mâncaţi pâine produsă din făină integrala fără drojdie, folosiţi maia. În cazul în care continuaţi să mâncaţi pâine dospită, nu o mâncaţi proaspată – după o zi sau două drojdia nu mai e activă sau dăunatoare.

Mikhail Tombak – Cum să traieşti 150 ani

Detalii despre painea cu maia la http//www.paineneagra.ro

Painea harica

   Făina integrală se amestecă cu putină apă.
Coca obţinută se întinde cât mai subţire pe o scândură de lemn. Se lasă la uscat timp de 8 ore la o temperatură de pâna la 40°C.
În timpul uscării poate sa se întoarcă pe ambele parţi.

Reţetă dată de părintele Ghelasie de la mânăstirea Frăsinei.
parintele-ghelasie-frasinei

Bors proaspat. “Tinerete fara batrinete”

     Parfumat vag cu leuștean și frunze de vișin, proaspăt ca o costișă de munte plină de brîndușe copilaroase si acrișor cum e laptișorul de matcă cu zgîrcenie luat pe-un vîrf de linguriță, borșul proaspăt m-a luat pe sus de subțiori, ca într-un vis cu aripi, si m-a facut să simt miros de vînt printre crengi de nuc și tihnă pe iarba verde de la țară …

Cita plăcere nevinovată într-un pahar cu borș proaspăt! Și cîtă magie! Căci despre magie trebuie să fie vorba ca să poți transforma 4 litri de apă pură, trei pumni de tărîțe și tot pe-atit de mălai proaspăt, un fir mare de leuștean si doua-trei frunze de vișin/dafin într-o licoare miraculoasă, care te scapă de anemie, bronșită, astm, sinuzită, tuberculoză, indigestie, oboseală cronică (printre altele). Are cam toate vitaminele complexului B (inclusiv valorosul B12, atît de căutat în alimentația crudivora), calciu, magneziu, zinc, seleniu, plus acizi organici si enzime vii, căpătate în prefacerea fermentației.

ESENȚA:
300 grame de tărîțe
250 grame de mălai
1 fir mare de leuștean (2 mai mici)
2-3 frunze de vișin/dafin
4 litri de apă filtrată și călduță

ALCHIMIA:
Se rânduiesc cu evlavie într-un vas de pămînt, o putinică de lemn de fag sau un borcan mare de sticlă ingredientele magice și se amestecă cu băgare de seamă cu o lingură de lemn. Se așează apoi cu grijă la loc ferit, ca un copil ce doarme în covată, lîngă căldura cuptorului, iarna, și se înfășează strîns cu un prosop curat. Se amestecă din vreme în vreme cu lingura de lemn și se lasă să se odihnească o zi și-o noapte sau mai mult. Dacă neastîmpărul, trebuința și zorul îți dau ghes, poți face întîi o maia din 250 de grame de mălai, amestecat cu apă fiartă. După ce se răcorește, se amestecă dimpreună cu 2 linguri de făină de grîu si se lasă la dospit vreme de 12 ceasuri, dupa care se așează în vas cu celelalte ingrediente si se lasă la fermentat mai putină vreme, după ritualul știut. Poți bea borșul înainte de masă (o jumătate de pahar pentru cei mici sau un pahar întreg pentru oameni în toată firea), te poți spăla cu el, ca să-ți strălucească fața, ca-ntr-o zi de sărbatoare, si poți spăla toate vasele din casă în fiece post cu borș. Căci borșul proaspăt e lucrătură magică și spală cele rele și le duce pe pustii…
Pentru urmatoarea putinică cu borș, păstreaza o farfurie de huști (amestecul de tărîțe și mălai ce rămîne pe fundul vasului), ca prefacerea să fie mai zorită. Și nu uita, bea-l încet, gură cu gură, ca să înveți cu băgare de seamă gustul tinereții fără bătrînețe…

Sursa: http://oliviasteer.ro/bors-proaspat-tinerete-fara-batrinete/

Suc de tarata de grîu

 

 

 

[layerslider id=”4″]

  Se pun tarîte de grîu proaspete într-un borcan cam pe un sfert apoi se completeaza cu apa rece, se amesteca bine, se acopera si se lasa sa stea la macerat 8-10 ore în loc întunecos, dupa care se  strecoara si se foloseste în aceeasi zi, la diferite preparate culinare, sau se pot lua 3 pahare pe zi fiind foarte bogate în enzime,vitamine si minerale.
Pentru o mai buna valorificare a tarîtelor, se poate pune din nou  apa peste ele, se amesteca si se lasa sa macereze 8-10 ore apoi se strecoara. Este un suc ceva mai slab ca primul, dar destul de bun de consumat.

Extras din cartea Bucataria fara foc – Elena Nita Ibrain