Atelier de paine, pizza si placinte

 Buna ziua, oameni buni! 
Pe 28 octombrie, in Bucuresti, Moara cu pietre organizeaza un atelier de paine, pizza si placinte. Profesorul este Iulian Dutu de la Turtita fermecata.
Locurile sunt limitate si va rog sa va inscrieti pe facebook la urmatorul link https://www.facebook.com/events/127805201254899/ sau direct la telefon 0760364333.
La acest eveniment este invitata Andra Dudea, owner la Amoraws care va explica beneficiile aluatului crescut cu maia si Marapan care vine cu cateva pateuri din faina T80.
Locatia este strada Vitejescu nr. 37, la 3 minute de mers pe jos de la statia de metrou Tineretului sau la 5 minute de statia Timpuri Noi.
E o ocazie  buna de a face cunostinta cu maiaua si cu faina naturala, macinata traditional la moara cu pietre.

 

Piata Obor, etaj 1

De azi, 26-05-2017, gasiti produsele Moara cu pietre si la piata Bucur Obor, etaj 1, magazinul Green Life. Va rog sa sunati inainte pentru a afla daca au pe stoc produsul dorit 0754331060.

 

 

Faina orez

 

Faina integrala din orez cultivat in Romania.

Acest produs il puteti comanda de aici >>>

  Orezul brun detine o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, fiind recomandat de medicii nutrionisti in detrimentul orezului alb. Diferenta dintre aceste doua cereale nu consta doar in culoare, ci si in calitatile nutritionale oferite de fiecare in parte. In timp ce orezul alb este mai apetisant si mai pufos prin gatire decat orezul brun, cel din urma recupereaza teren din prisma impactului pe care il are asupra sanatatii.
Orezul brun este forma integrala a cerealei, fiindu-i indepartat doar stratul superior. Prin urmare, acesta pastreaza intreaga cantitate de fibre si germeni, partile cele mai bogate in nutrienti vitali.
Orezul alb este cereala care si-a pierdut prin macinare taratele si germenii de orez, fiind mai sarac in fibre si nutrienti. Acesta trece printr-un proces complex de rafinare, care inlatura stratul de aleuron, bogat in uleiuri esentiale (ce determina orezul integral sa rancezeasca mai repede decat cel alb, rafinat).
Deci, daca folosim orez alb, nu ne alegem cu nimic bun pentru organismul nostru si daca folosim orez integral, nu prea ne iese nimic bun la gust.
Si atunci….am bagat orezul integral in moara cu pietre, sa se macine incet si la temperatura “camerei”(max. 30 grade Celsius) si a iesit o faina integrala de ti-e mai mare dragul. Nu mai zic ca orezul este cultivat la noi in Romania.
Pentru cei care au intoleranta la gluten am pregatit o moara cu pietre unde macin numai orez si porumb.
Greutate 100 boabe:
Valoare energetica kcal/kJ   344 / 1456
Proteine g/100g 7,6
Glucide g/100g  68,6
Grasimi g/100g  3,1
Din care saturate g/100g  0,75
Fibre g/100g  5,7
SODIU   0,55
ZAHARURI  0,72

 

Orezul este un aliment bogat in carbohidrati, folosit ca un combustibil natural pentru fiecare dintre noi.



Adrese cu retete din faina integrala de orez:

Cei mai buni biscuiti cu faina integrala de orez, reteta de la Dia Daria https://www.facebook.com/dia.daria

 

Paine de orez: http://arawma.ro/reteta-vegana-paine-fara-gluten-cu-maia-si-rozmarin/

 

Cum să faci Maia fără gluten de la zero: http://arawma.ro/cum-sa-faci-maia-fara-gluten-de-la-zero/
 
FAINA DE OREZ inlocuieste cu succes faina de grau, pentru cine urmeaza o dieta fara gluten. Faina de orez nu are gluten! http://stire-de-actualitate.blogspot.ro/2017/06/fana-de-orez-inlocuieste-cu-succes.html?spref=fb

 

http://www.ghidulvegetarianului.ro/index.php/despre-copii/retete/dulciuri/254-biscuiti-din-faina-de-orez-integral
http://www.retetelemeledragi.com/2014/05/biscuiti-cu-faina-de-orez.html/
https://www.lauraadamache.ro/2014/07/biscuiti-cu-faina-de-orez-si-ciocolata.html
http://www.urbanlifestyle.ro/clatite-cu-faina-integrala-de-orez-1an
http://www.alinaavram.ro/2015/10/chec-cu-faina-de-orez-fara-gluten.html
http://www.jocurban.ro/2013/04/biscuiti-sarati-cu-faina-de-orez-fara-gluten/
http://frommegwithlove.ro/2015/08/biscuiti-cu-faina-de-orez-si-ciocolata-reteta-in-imagini.html

 

Faina integrala

 Dr. McCollum de la Johns Hopkins University : „Nu mâncaţi decât  alimentele care se strică sau putrezesc, dar mâncaţi-le înainte să se întâmple acest lucru. Astfel făina albă rafinată nu se strică în timp, dar făina integrală se strică.”

Se cunoaşte faptul că făina integrală fără conservanţi râncezeşte în scurt timp. Am avut de ales între a face o făină unde să adaug conservanţi şi să aibă un termen de valabilitate de 6-8  luni  sau să o las aşa cum a ieşit ea din moară cu pietre, să o ambalez şi să trimit săptamânal către magazinele din ţară cu care am contract. Am ales ultima versiune şi termenul de valabilitate maxim este de 60 de zile .

Făina integrală se obţine prin măcinarea în totalitate a grâului la moara cu pietre.
Cuvântul întreg face parte din toate componentele grâului (tăraţă, germeni şi endosperm).
Avantajul major al unei mori cu pietre este că făina la măcinare nu depăşeşte temperatura mediului unde se află amplasată şi astfel se pastrează toate calitătile nutritive. Alt avantaj este că făina nu este maturată. Maturarea este specifică făinii albe măcinate industrial, cu valţuri, unde grâul se umectează înainte de procesare, iar produsul finit trebuie lăsat o perioadă să se usuce şi să inceapă un proces de oxidare care produce o crestere a aciditaţii şi o albire a făinii. De multe ori, această maturare este accelerată prin utilizarea unor compusi chimici. Făina măcinată la moara cu pietre nu trebuie lasată la maturat. Din contră, în această făina  proaspat măcinată se regăsesc toate elementele vii ale bobului de grâu, iar acestea incep procesul de oxidare imediat după ce bobul a fost măcinat. De aceea, este recomandată utilizarea acesteia cât mai curând după măcinare. Folosind făina integrală, aluatul va fi într-adevăr mai puţin crescut faţă de făina albă, dar asta nu se datorează lipsei de maturare, ci cantitaţii de fibre ce se regăsesc în măcinişul integral, dar şi lipsei aditivilor şi enzimelor ce „îmbogaţesc” făina albă pe care o putem găsi în magazine şi care fac pâinea să crească atat de bine.
Grâul este cultivat în condiţii ecologice.
Conţine gluten.
Făina a fost testată de INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU BIORESURSE ALIMENTARE – IBA BUCURESTI

Valori nutrititonale:
Aciditate 2,8
Gluten umed 19,75
Cenusa 1,15
Proteina 11,20